Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg.
Zestien jaar Flirt in sieraden

Zestien jaar Flirt in sieraden

corinne van kamp 0

Zestien jaar Flirt

Flirt jewels bestaat alweer 16 jaar dit jaar, tijd om even terug te kijken naar de sieraden die ik gemaakt heb in al die jaren van goudsmid zijn. Ik ben wel langer goudsmid dan 16 jaar, maar pas in 2005 ging ik echt fulltime aan de slag.

Zelf vind ik het altijd leuk om in mijn archieven te duiken en de sieraden weer opnieuw te bekijken. Ik heb voor bijna elk jaar een sieraad uitgekozen welke voor mij dat jaar markeert, als een nieuwe collectie of gewoon omdat het één van mijn favorieten is uit dat jaar. Ik heb natuurlijk ook veel werk in opdracht gemaakt maar ik kies voor deze terugblik sieraden uit mijn eigen collectie. Toevallig zijn het bijna allemaal ringen, maar dat komt denk ik omdat ik die, meestal, ook het leukst vind om te maken. In December 2005 ging ik open, maar ik had zo'n zware verbouwing achter de rug waardoor ik geen collectie had kunnen maken en daarom heb ik van dat jaar geen favoriet. 

Misschien zit er een sieraad tussen dat jij bij Flirt hebt gekocht!

 

2006 Midzomernachtringen

Deze ringen heb ik in heel veel variaties gemaakt, met grote edelstenen, meerdere kleine edelstenen, in zilver en in goud en zelfs als trouwring zonder stenen. Ontworpen in de zomer van 2006 geïnspireerd op de golven van de zee, de balletjes de sterren die erin weerkaatsen. 

 

2007 Baby sieraden, de Babyflirts!

Deze sieraden ontstonden eigenlijk omdat ik steeds meer familie en vrienden had die een baby op komst hadden. De eerste buikparel heb ik voor mijn zus bedacht en gemaakt. Ik kreeg daar toen zoveel leuke reacties op dat ik ze in de collectie heb opgenomen. Door de jaren heen kwamen er meer baby flirts bij voor kersverse mama's en zwangere aanstaande moeders zoals het oogappeltje, het eitje (uit de collectie) en het spruitje. 

2008 De Flirtring

Deze ring was ontworpen als een bosje bloemen aan je vinger. Drie ringen van verschillende breedte met drie soorten edelstenen. Ik heb hem met veel verschillende kleuren combinaties gemaakt, maar de standaard Flirt ring was met Peridoot, citrien en rookkwarts. De ring zit inmiddels niet meer in de collectie maar er zijn er veel van gemaakt.

2009 De Barnsteenkamer

In dit jaar organiseerde ik een expositie met collega goudsmeden. Allemaal maakten we sieraden geïnspireerd op Rusland. Er waren matruschka's, kaviaar geïnspireerde sieraden en sieraden die leken op oude kronen van Tsaren. Ik had, onder andere, deze ring gemaakt geïnspireerd op de barnsteenkamer  uit het Catharinapaleis. Een zaal waarvan de muren waren gemaakt van uitgesneden panelen Barnsteen. Verloren gegaan in de Tweede wereldoorlog. De ring was van zilver met gouden bloemen en barnsteen. Op de opening van de expositie kwam er een dame binnen lopen met de advertentie en zei; deze ring wil ik hebben. Hij was verkocht in de eerste 5 minuten van de expositie. 

 

2010 Carnaval in Venetië

Deze ringen zijn geïnspireerd op de Venetiaanse maskers die ze tijdens de carnaval dragen in Italië. Ik had een donkere versie en een zilveren versie, beide versierd met draad, balletjes en cabochon geslepen edelstenen. Deze ringen zitten niet meer in de collectie. 

 

2011 Alice in Wonderland

Dit jaar organiseerde ik een expositie met andere goudsmeden met als onderwerp één van mijn favoriete boeken; Alice in Wonderland. Vol symboliek en fantasie. Ik heb sieraden gemaakt met porseleinen stukjes uit oud thee servies en diverse andere sieraden zoals de  'Chesire cat" en  "The white rabbit" de laatste is hieronder helemaal links te zien samen met een midzomernachtring en een carnaval ring. 

 

2012 Regendruppels

Ontworpen op een regenachtige dag in de herfst. Deze regendruppeltjes zitten nog steeds in de collectie. De ringen zijn er in verschillende uitvoeringen geweest, de eerste ring was met uitgezaagde regendruppels. De oorbellen zijn altijd hetzelfde gebleven. Ze worden gemaakt in goud of in zilver met parels of edelstenen. 

2013 If the stars were mine

Deze ring komt uit de "A taste of music" collectie. Geïnspireerd op het muzieknummer "If the stars were mine" van Melody Gardot. Ik koos dit nummer omdat het gaat over een moeder die, als het in haar macht lag, alles aan haar kind zou willen geven zoals altijd zingende vogels, echte sterren in een potje en een wereld die altijd mooi is. Omdat ik net zelf moeder was geworden koos ik ervoor om de ring voor mezelf te maken en de symboliek van mijn zoontje erin te verwerken. De eerste letter van zijn naam (de L) is erin verwerkt, een vogel, sterren en ik koos voor een vuuropaal omdat zijn chinese sterrenbeeld een draak is net als die van zijn vader. De ring is van zilver met goud, diamanten en vuuropaal.

2014 Fier

Nadat ik de vorige ring had gemaakt heb ik meer grote statementringen gemaakt waarvan deze er één van was. De veer van een pauw gemaakt in goud en zilver en een blauwgroene toermalijn. Verkocht.

 

2015 Gevleugeld

In 2015 werd ik lid van Terra art project (nu Franx) en maakte ik voor een expositie de "Gevleugeld" serie. Het begon allemaal met een gevonden libellevleugel. Later kreeg ik van vrienden, familie en klanten gevonden vleugels, van libellen en vlinders, waardoor ik deze collectie verder kon uitbreiden. Ik maakte een raamwerk van zilver en goot de vleugel in hars. Verkocht.

 

2016 Autumn dawn

Toen ik op een ochtend aan het hardlopen was in de herfst en moest uitkijken dat ik niet uitgleed op de natte bladeren bedacht ik deze ring. Een ring versierd met blaadjes en stenen in prachtige tinten van een waterige herfstochtend. De ring is verkocht.

 

 

2017 To plant a garden is to believe in tomorrow. 

In 2017 deed ik mee aan de 5x5 challenge van Terra art Project (nu Franx). Kunstwerken die niet groter mochten zijn dan 5 cm. Ik maakte 4 kunstwerken in handgemaakte notenhouten kistjes van 5x5. Ik vond het supergaaf om te doen en een keer iets anders te maken dan sieraden. 

 

2018 Coral

Deze steen van gefossiliseerd koraal was zo prachtig dat ik er een redelijk eenvoudige ring omheen maakte zodat de steen echt de show stal. De kleine pareltjes op staafjes maakte de ring echt feestelijk. Goud en zilver. Verkocht.

 

2019 Cherry Blossom

In dit jaar heb ik meerdere favorieten gemaakt dus het was heel lastig kiezen!. De Starling en de Frogking zijn eigenlijk samen met deze een gedeelde eerste plaats. Maar omdat ik moet kiezen kies ik deze. Kersenbloesem is mijn favoriete bloem/boom al heel mijn leven. Ik had al best vaak de intentie om een ring te maken maar ik vond elk ontwerp net niet goed genoeg. Totdat ik deze roze korund vond die was geslepen in de vorm van een kersenbloesem! Ik maakte een takje van gerecycled goud die om je vinger heen wikkelde en hij werd precies zoals ik wilde. De ring is verkocht als verlovingsring en ze zei ja!

 

2020 Phoenix

Deze vuuragaat vond ik zo mooi! Het lijkt echt op vuur in de steen, als vloeibare lava. De zetkast maakte ik al snel maar het heeft een tijdje geduurd voordat ik hem echt afmaakte. De ring is gemaakt van gerecycled goud. 

 

2021 De kettingreactie

Dit is een project wat ik heb opgezet binnen het Nederlands Gilde voor goudsmeden. Samen met een aantal deelnemers van het Gilde hebben we allemaal, naar eigen inzicht, een schakel gemaakt voor een ketting. Deze ketting vraagt aandacht voor de klimaatverandering en vervuiling van de zee. Uiteindelijk zal de ketting geveild worden voor het goede doel. Ik maakte de sluiting die bestaat uit twee delen met elk hun eigen symboliek. Omdat het te lang duurt om deze hier te behandelen zal ik hierover een apart blog schrijven!

 

Labels: Category: