Shopping cart

Your shopping cart is empty.
15 jaar Flirt Jewels

15 jaar Flirt Jewels

corinne van kamp 0

15 jaar alweer

Ik ben redelijk slecht in plannen, in principe ben ik goed in projecten, maar op de een of andere manier wordt ik altijd ingehaald door de tijd. Zo bedacht ik mij een week geleden ineens dat ik op 22 juni 15 jaar bestond! Toen ik nog een winkel had was mijn jubileum moment steevast de dag van opening op 12 december, maar officieel was ik al eerder begonnen met de winkel. Omdat ik het toch niet voorbij wil laten gaan, hier een stukje over hoe het begon.

En vergeet je vooral niet in te schrijven voor de nieuwsbrief want komende vrijdag 26 juni ontvangen Flirt insiders (nieuwsbrief lezers) een kortingscode voor 15 % korting! Ik doe niet vaak aan korting want handgemaakte sieraden worden niet minder waard of minder bijzonder, maar ik vond toch dat ik moest trakteren!

Hoe het begon

Als klein meisje van 7 kwam het natuurlijk wel eens voor dat ik ziek thuis bleef, als mijn oudere zus dan toevallig thuis was en mijn moeder wegging, ging ik met mijn slaapzakje op de bank liggen bij mijn zus op de kamer. Zij deed de opleiding goudsmid in Schoonhoven, dat betekende dus dat ze op haar kamer bezig was met een brander, vijlen, zagen enzovoorts. Machtig interessant vond ik dat natuurlijk waardoor ik al snel zei; ik wil ook goudsmid worden. Toen ik van de middelbare school kwam was mijn plan nog steevast de vakschool in Schoonhoven. Er was destijds ook een opleiding in Amsterdam maar die had niet alle opties, en misschien zou ik toch liever zilversmid worden of uurwerkmaker. Mijn vader probeerde mij nog een beetje op andere gedachte te brengen want mijn zus was, na het afronden van de opleiding, iets heel anders gaan doen. Daarnaast is goudsmid zijn over het algemeen hard werken voor relatief weinig, en je kwam moeilijk aan de bak. 

Maar ik was ook niet van plan om bij een andere goudsmid te gaan werken, ik wilde een eigen winkel, daar was ik inmiddels ook al lang over uit. Na vier jaar vakschool wilde ik toch verder studeren. Eerst wilde ik de restauratie opleiding doen in Antwerpen, het restaureren van antieke sieraden en kunstwerken vond ik erg interessant en het was ook dankbaar werk. Maar de inschrijving voor deze opleiding was net gesloten en ik moest dan twee jaar wachten, dat vond ik te lang. Dus ging ik naar de business opleiding op de Hogeschool Rotterdam. Toen ik hier vanaf kwam ging ik voor de vorm wel hier en daar solliciteren (je hebt immers startkapitaal nodig en mijn vriend wilde ook weer gaan studeren) maar ik kon in sollicitatie gesprekken niet zo goed uitleggen waarom ik daar wilde werken (ik wilde namelijk gewoon een eigen winkel). 

De dorpsstraat Zoetermeer 

Ik zocht hier en daar naar huurpanden om een winkel in te beginnen toen ik begin 2005 een bouwproject tegenkwam in Zoetermeer. De dorpsstraat werd uitgebouwd en daar kwamen winkelpanden in. Ik schreef mij in, werd uitgekozen voor een gesprek en ook uiteindelijk uitgekozen. Dus moest ik naar de bank voor een starterslening. Gelukkig had ik mijn businessopleiding afgerond met een ondernemersplan dus nadat ik deze had aangepast aan mijn daadwerkelijke eigen bedrijf ging ik ermee, netjes in pak en een half jaar van school, naar de bank. Die lening kreeg ik, maar ik kreeg wel de tip een andere bedrijfsnaam te kiezen..mijn eerste was namelijk erg moeilijk uit te spreken :) Dus op 22 Juni schreef ik mij in bij de Kamer van koophandel als Flirt Jewels. 

Eind oktober kreeg ik de sleutel en moest ik wel even slikken toen ik voor het eerst in het pand stond. Het was een casco ruimte, een blokken doos....alles moest er nog in. De wc, elektrische aansluitingen, de verwarmingen, een normaal plafond, de vloer... ik had zelfs geen aansluiting op het elektriciteitsnet (gekkenwerk eigenlijk) en ik wilde met kerst natuurlijk open zijn! De volledige huur ging meteen in, hallo harde zakenwereld, maar er moest nog enorm verbouwd worden! Zonder stroom...Ik heb denk ik ontelbare keren met de nederlandse energiemaatschappij aan de telefoon gezeten voor een aansluiting. Maar de eigenaar van de panden had ons nog niet aangemeld dus ons adres bestond niet, dus geen aansluiting.

Voor de deur was het nog 1 grote zandbak dus voorrijden met de auto was nog nauwelijks mogelijk. Uiteindelijk konden we stroom lenen van de aannemer die nog bezig was en in het weekend van lieve bovenburen. Samen met familie en vrienden hebben we elke dag keihard gewerkt om alles er in te bouwen. En daarnaast werkte ik ook nog want de pandhuur moest betaald worden en de starterslening vloog er door de verbouwing doorheen! Ik denk dat ik na die twee maanden tien jaar ouder ben geworden...wat een stress.

Dag van de opening

Op 12 December zou ik open gaan, ik had iedereen al uitgenodigd. Kaarten verstuurd, krant ingelicht maar ik had nog steeds geen aansluiting op het elektriciteitsnet, ik had al twee maanden lang mails gestuurd, gebeld enzovoorts maar ik kreeg het niet voor elkaar. Alles lag klaar, de meterkast hing er maar de aansluiting bleef uit. En zonder elektriciteit zou ik mijn vitrinekasten niet kunnen verlichten, ging mijn alarmsysteem niet aan en zou de winkel donker zijn.

Uiteindelijk via via , dus niet de officiele weg want dat was blijkbaar onmogelijk, was er een hele lieve werknemer die werkte bij de energiemaatschappij en die, in zijn vrije tijd voordat zijn werkdag begon, op 11 december om 7.00 in de ochtend mij aansloot op het net. Ik kon hem wel zoenen ik was zo dankbaar! Uiteindelijk was het ook maar minder dan een half uur werk. 

De ochtend van de opening reed ik met mijn vriend (nu man) naar mijn winkel en het hagelde, hij zat achter het stuur en ik zei; voorzichtig rijden want het is glad. Hij zei; nee hoor dat valt best mee en toen gleden we met de auto tegen een lantaarnpaal 800 meter van mijn winkel vandaan (ik neem het hem nog steeds kwalijk ;) ). Dus auto kapot en ik moest lopend met al mijn spullen naar de winkel. Echt vrolijk was ik die dag niet want ik was uitgeput en ik wist dat ik de komende weken met het openbaar vervoer naar mijn winkel moest, maar gelukkig werd het toch gezellig met al het openings bezoek. 

Daarna

Ik heb bijna tien jaar de winkel gehad maar besloot dat het beter was zonder winkel door te gaan, we hadden inmiddels een zoontje gekregen en ik vond het niet meer ok om 50 uur in de week te werken en niet bij hem te zijn. dus ik liet mijn contract aflopen. Gelukkig maar want ik werd ziek en moest een meer dan een half jaar knokken om beter te worden. Nu heb ik al vijf jaar geen winkel en, hoewel ik het contact met klanten best mis, ben ik blij dat ik nu meer tijd heb voor mijn gezin en meer vrijheid om eigen collectie te maken.

 

Category: